Vilken bärsjal ska jag ha?

Vill du börja bära ditt barn i bärsjal?

Sjaltyper

  • Trikåsjal
  • Vävd sjal

Trikåsjal

Om du aldrig burit i sjal förut och har en nyfödd/liten bebis så rekommenderar jag en trikåsjal i första hand. Du kan gott bära i den första halvåret. Trikåsjalen är vanligen en onesize-fits all och du kan bära ditt barn från nyfödd upp till minst 10 kg.

Det utmärkande för trikåsjal är att de är stretchiga och mycket förlåtande när man knyter vilket gör det lätt att lyckas med knytet. De finns i olika material så som bomull, viskos, ull och bambu etc. Vilket material man väljer beror på egna preferenser men tex bambu och viskos är extra sköna under varmare årstider. De andas bättre och känns inte lika varma.

Här kan du läsa mer och se vilka modeller vi har i lager just nu: Trikåsjalar

Filmen här under visar ett vanligt knyt med trikåsjal:

Vävd sjal

Om ditt barn inte längre är nyfödd eller om du har burit i trikåsjal men det börjar kännas som den inte räcker till och avlastar bra nog så är det en god idé att kika på vävd sjal. Här finns det otroligt mycket att välja på, olika vävtekniker, tygtjocklekar och material.

Det kan kännas överväldigande att välja, men jag rekommenderar att man väljer en sjal som man tycker om. Gillar man den så brukar man använda den, och ju mer man använder den desto enklare blir det att knyta. Man brukar prata om att “bryta in” en sjal och det betyder egentligen att göra den mjuk, formbar och lätthanterad. Och det blir den genom att man använder den, tvättar den, stryker den. Men man kan också knyta sjalflätor (sök på youtube tex) eller gosa med den i soffan eller lägga den under lakanet i sängen. Allt som påverkar tyget påskyndar inbrytningen.

Nedan ser du några av våra mest populära sjalar, alla av bomull. Easycare.

Vilken längd på bärsjalen?

Att bära i just bärsjal innebär att du kan göra en mängd olika knyt, det finns så mycket olika knyt du kan göra efter dina egna preferenser, till olika knyt kan olika längder rekommenderas. Men när man börjar med bärsjal brukar jag rekommendera att man tar sin “basstorlek”, det är den storlek som krävs för att knyta det vanligaste knytet som heter omslutet kryss (FWCC)

Lenny Lamb rekommenderar enligt följande:

Storlek 4 – (3.6 m) kangaroo carry, hip kangaroo carry och enkel ryggsäck
Storlek 5 – (4.2 m) Passar dig med slank kroppsbyggnad, även för kortare person
Storlek 6 – (4.6 m) Passar för normalbyggd person (upp till storlek 42/44)
Storlek 7 – (5.2 m) Passar för person med storlek 42/44 eller större, även bra för dig som är lång (Kvinnor över 178 cm och män över 185 cm – även om du har slank kroppsform)
Storlek 8 – (6.0 m) För dig med större storlek eller om du vill kunna göra extra fancy avslut

Sjala of Swedens rekommendationer:

Storlek 5 om du har klädstorlek S eller mindre
Storlek 6 om du har klädstorlek M
Storlek 7 om du har klädstorlek L eller större

Fortfarande osäker? Kontakta mig så hjälper jag dig.